Hirsirakentaminen

Käsityönä veistetty hirsirakennus on kaunis, kestävä, ekologinen ja aina yhtä ajaton. Puun luonnolliset muodot ja korkea hirrenveistotaito luovat jokaiseen rakennukseen oman uniikin luonteensa. Oikein tehtynä hirsirakennus kestää satoja vuosia.

Työn laatu on paras käyntikorttimme. Laatu-ajattelu alkaa jo metsässä, kun valitsemme kaadettavat puut; vain parhaimmat yksilöt kelpaavat hirsien raaka-aineeksi. Kaikki puut kaadetaan metsurityönä, jolloin vältetään puun runkoa vahingoittavat koneellisen puunkorjuun jättämät jäljet.

Hirsitalon rakennuttaminen

OMA TUPA OMA LUPA | Oman kodin osto on yksi suurimmista päätöksistä joita suomalaiset tekevät elämänsä aikana. Hirsi on rakennusmateriaalina ajaton, sekä kestävä. Ennen töiden aloittamista on tärkeää tuntea hirsitalojen vaihtoehtoja. Me Hirsiveisto Härmällä autamme sinua. 

Ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää!

Img 3348

Hirsivaihtoehdot

PYÖRÖHIRSI

on luonnollisin vaihtoehto, käytännössä vain kuorittu ja sitten seinäksi veistetty. Pystymme veistämään myös jättikokoisista puista.

PELKKAHIRSI

on molemmilta sivuilta suoraksi sahattu vaihtoehto. Hirren yleisimmät vahvuudet: 100, 125, 150, 175, 200, 225 ja 250 mm.

D-HIRSI

on sahattu suoraksi vain toiselta sivultaan, yleensä sisäpuolelta; hyvä, perinteisen nykyaikainen vaihtoehto!

Hirsinurkat

Perinteisten nurkkien lisäksi repertuaarissa kaikki kiilautuvat nurkat, kuten satula-, sulka- ja norjalaisnurkka.


Puiden laatu

Kaikki puu ei sovellu laadukkaan hirsikehikon rakentamiseen. Parhaana puuna pidetään vähäoksaista, suorarunkoista, hitaasti kasvanutta mäntyä, ts. kuivan kankaan mäntyä. Muitakin puulajeja voidaan käyttää hirsirakentamiseen; kuusi, haapa, lehtikuusi ja kelo. Esimerkiksi jättikuusista saadaan näyttäviä kehikoita, haapapuusta kestäviä savusaunoja ja lehtikuusesta satoja vuosia kestäviä hirsirakennuksia.

Hirsirakennukseen tuleva rakennuspuu on parasta kaataa talvella, jolloin puu on lepotilassa. Kaadon on tapahduttava mielellään metsurityönä, jotta vältetään korjuukoneiden aiheuttamat vauriot puun pinnalla. Veistämme hirsirakennuksia myös asiakkaan omasta puutavarasta. Jos omaa puuta ei ole käytössä, hankimme puut yhteistyökumppaneiden avulla.


Työtavat

Kaikki hirsikehikot veistetään perinteitä kunnioittaen "kirvestyönä" ja käyttäen apuna nykyaikaisia työvälineitä. Lisäksi meillä on käytössä tukkivannesaha ja veistohalli, jossa voimme sahata ja veistää hirret säältä suojassa ympäri vuoden

Hirsiaihiot veistetään ja kuoritaan käsin. Hirsien välissä oleva vaakasuora varaus tehdään erikoisvarusteltua moottorisahaa apuna käyttäen, jolloin varauksesta tulee tiivis ja oikeanmuotoinen eli pyöreäpohjainen. Hirren yläpintaan sahataan halkeamajohde, joka vähentää hirren halkeilua näkyvissä pinnoissa.


Kaikki näkyvät pinnat veistetään täysin käsityönä. Esimerkkeinä kirvespiilutus pelkkahirressä ja vuoluraudan jälki pyöreässä hirressä, molemmilla edellä mainituista on suuri vaikutus hirren kestoon, erityisesti rakennuksen ulkopinnoilla. Oikeaoppisesti ja huolellisesti käsityönä veistetty hirsirakennus kestää useiden sukupolvien ajan. Hirsitalon rakennuttaminen on sijoitus omaan sekä tulevien sukupolvien tulevaisuuteen

2024 | hirsiveistoharma.fi | Tietosuojaseloste